Logo
Trekantområdets Slægtshistoriske Forening
Foreningen Hvem forsker hvad Bogreolen Links FotoalbumTil forsiden
Besøg på »Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig« i Flensborg 20.oktober 2015
7 deltagere.

Af Jesper Ratjen, formand .

Et par sidste øjebliks frameldinger og et manglende fremmøde gjorde, at vi kun var 7 deltagere fra TSF til det fyldige og informative arrangement, som vi blev mødt med i »Den Slesvigske Samling« på »Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig« i Flensborg, hvortil vi kørte i privatbiler.

Klaus Tolstrup Petersen fortæller under formiddagskaffen om »Den Slesvigske Samling«
Klaus Tolstrup
Mens vi spiste de bestilte pålægsbelagte rundstykker til kaffen, indledte lederen af »Den Slesviske Samling«, Klaus Tolstrup Petersen (billedet), med et illustreret foredrag om samlingens oprindelse, indhold og tilbud til slægtsforskere. Samlingen af trykt litteratur om Slesvig blev påbegyndt 1891 af Gustav Johannesen, som en reaktion på en preussisk skolesprogsinstruks af 1888, som kun tillod, at religionsundervisning kunne foregå på dansk. I de første mange år måtte han huse samlingen privat. Fra 1921 kom den til det danske mindretals bygning, »Flensborghus«. Siden som "magasinsamling" på det nybyggede danske bibliotek fra 1959. Først i 2010 blev den store samling på områdets 5 sprog: Dansk, sønderjysk, tysk, plattysk og frisisk opstillet frit tilgængeligt som »Den Slesvigske Samling« på
2.sal i det flotte, rummelige bibliotek.
»Den Slesvigske Samling« har en del, som kan være af interesse for slægtsforskeren: Biografiske opslagsværker, anetavler og slægtshistorier, bykrøniker (sognebeskrivelser), gårde og slægter, tidsskrifter og årbøger, aviser, folkeminder, socialhistorie, retshistorie m.m. – (En trykt matrikel/"Kataster" over Flensborgs ejendomme med ejernavne langt tilbage, viste sig særdeles brugbar).
Efter præsentationen af samlingens ældste bøger opstillet i klimasikrede glasskabe, men med tilladelse til, iført hvide handsker, at blade i disse, synes vores værter også, at vi skulle smage på et traditionelt Flensborg-produkt: Rom! – så der blev skænket en smagsprøve af en særlig fin og gammel en af slagsen.

En sådan skal nydes på stedet, mens den ældre litteratur fra 1591-1880 er digitaliseret og kan læses på bibliotekets hjemmeside (www.dcbib.dk).
Desuden ønsker man på biblioteket at opstille en særlig "Slægtsforsker-pc" med "Eksklusiv tilgang til genealogiske netportaler - Genealogiske ordbøger og opslagsværker - Digitaliserede bøger fra samlingen - Udvalgte materialer fraforskningsafforskningsafdelingen/arkivet - Offline-database fra »Ahnenforscher-Stammtisch Flensburg«"

I »Den Slesvigske Samling« bliver vi budt på et "Flensborg-produkt". Flensborg produkt


Tilbage på vores siddepladser tog lederen af forskningsafdelingen og arkivet, Mogens Rostgaard Nissen over og fortalte os, at opgaven består i at arkivere, registrere og forske specielt rettet mod Sydslesvig. Arkivet er tæt knyttet til det danske mindretal i Sydslesvig. Indholdet skyldes for en stor del et omfattende indsamlingsarbejde af den tidligere arkivleder Lars N. Henningsen. Det rummer omk. 800 personarkiver, hovedsagelig fra det 20.årh. (Vi fik bl.a. forevist breve skrevet af dansksindede tyske soldater under de 2 verdenskrige). De fleste kilder er skrevet på dansk, men også en del på tysk, plattysk og frisisk. Desuden har man mere end 500 arkiver fra institutioner og foreninger samt nogle virksomheds- og kirkearkiver. Man har kirkebøger fra de danske menigheder i Sydslesvig, som er tilgængelige, fordi man følger de danske arkivregler, mens de tyske arkivregler er så restriktive, at man (desværre) ikke har tyske kirkebøger. Fotosamlingen er, i lighed med "det øvrige Danmark", tilgængelig via >arkiv.dk<.
Vi blev også gjort opmærksom på 2 hjemmesider: >www.mindretallet.dk<, hvor der bl.a. ligger en helt ny interessant dokumentarfilm: »De glemte danskere« om nogle af de holdninger, som rører sig i det danske mindretal. Desuden er man, i samarbejde med Institut for Design og Kommunikation (IDK) ved Syddansk Universitet, Kolding, ved at oprette en søgeportal >sydslesvighistorie.dk< som skal omfatte 10 temaområder.
Efter indtagelse af en lækker sandwich til frokost, var der tid til selvstudier i samlingen og til at besøge særudstillingen på 1.sal: »Museumslandskab Slesvig«, hvor en lang række slesvigske museer præsenterede sig med små udstillinger af deres klenodier.
Der er meget at komme efter i Slesvig og ikke mindst på »Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig«, Norderstraße 59, Flensborg (lige overfor Oluf-Samson-Gang, som nu er blevet pæn og mondæn).
Bibliotekets åbningstider er: ma-fr. 9.00-19.00; lø. 9.00-14.00. Her taler man dansk, så der er ikke noget at betænke sig på.


Tilbage til referatoversigt